Door robots te combineren met een speciaalmachine kan een productieproces optimaal geautomatiseerd worden. De samenwerking tussen RobWelding en SSEB uit Boxmeer voor opdrachtgever Priema, is hier een mooi voorbeeld van.

Machinebouwer en robotintegrator

RobWelding schakelde de expertise van een externe partij in bij de productie-automatisering voor één van hun producten: een speciaalmachine voor de onderdelen van een auto armsteun. De vraag: automatiseer het proces om het onderdeel vanuit de pers gesorteerd in een krat te laden. Dit werd tot nu handmatig gedaan: de onderdelen komen vanuit de pers op een transportband, werden hier handmatig vanaf gehaald en in kratten gelegd, voor verzending naar de klant.

RobWelding ontwikkelde een robotinstallatie om de onderdelen in de kratten te leggen. Er was een speciaalmachine nodig om ervoor te zorgen dat de robot de onderdelen, vanaf de pers, op de juiste manier aangereikt zou krijgen. Deze is ontwikkeld door SSEB. Bij de ontwikkeling was het belangrijk dat de speciaalmachine ervoor zorgt dat de onderdelen precies goed op de transportband gepositioneerd worden zodat de robot deze kan grijpen en kan inleggen op de pallet.

Software integratie speciaalmachine

Daarnaast moest er rekening mee worden gehouden dat het ging om drie verschillende soorten onderdelen voor de auto armsteun. De machine moest geschikt zijn voor al deze onderdelen. Ook is het mogelijk dat er in de toekomst persen en/of onderdelen bijkomen. Hier moet de machine op ingesteld kunnen worden. Oftewel: deze speciaalmachine moet flexibel in te zetten zijn. SSEB ontwikkelde een speciaalmachine, rekening houdend met deze voorwaarden.

Vanaf de pers worden de onderdelen opgevangen op een transportband en vervolgens in de machine gevoerd. Van te voren wordt de machine afgesteld op de betreffende onderdelen, zodat de juiste positionering bepaald kan worden. Dit kan met behulp van sensoren, waardoor de perfecte positie bepaald wordt voor de robot. Als de juiste positionering bepaald is, schuift het onderdeel door, naar het gedeelte waar ze klaar liggen voor de robots om te grijpen voor in de kratten. Er kunnen acht onderdelen tegelijk klaar gelegd worden en deze worden ook alle acht tegelijk door de robot weggelegd in de krat.

De machine

Wilt u meer informatie lezen over het concept en de werking van deze prachtige machine? Bekijk dan het hier het artikel over deze machine.