Programmeren met de VR bril, wat is het nu eigenlijk, hoe gaat het in zijn werk, en op welke manier wordt het toegepast bij het programmeren van lasrobots? Ronald Birsak, Robot programmeur bij Tosec B.V. verteld het ons in een interview met RobWelding.

Offline en online programmeren tegelijk

Ronald Birsak, robotprogrammeur Tosec in actie

Je gebruikt de VR bril zodat je het gemak van offline programmeren kunt benutten met het gevoel van online programmeren. Het programmeren van een Robotstudio programma met 3D technologie heeft verschillende voordelen, in de verschillende fases van het maken van een lasrobotprogramma. Als eerste stel je een plan van aanpak (PVA) samen, hierna maak je de basis van je programma en daarna optimaliseer je je programma.

Plan van aanpak

In je plan van aanpak doe je een haalbaarheidsonderzoek van je lassen om te zien welke lassen haalbaar zijn, welke lassen niet haalbaar zijn, en welke lassen moeilijk bereikbaar zijn. Ook bepaal je de lasvolgorde. Je kunt dan ook zien of je een product vooraf moet hechten of niet. Bij het haalbaarheidsonderzoek is de VR bril superhandig omdat je eigenlijk in je robotinstallatie kunt staan. Je kunt dan direct zien of je overal bij kunt met de robot. Zo kun je een lijst maken met welke lasjes je kunt je kunt bereiken, welke lasjes je niet kunt bereiken en welke lasjes je krap kunt bereiken.

Basis van programma

Met de informatie uit het plan van aanpak wordt vervolgens een lasprogramma geschreven. Met de VR bril kun je de opzet van dit lasprogramma binnen no-time schrijven. Je kunt aan de hand van de lasvolgorde de punten in het programma gaan maken om het path van de robot te maken. Dit doe je simpelweg door de robot vast te pakken en naar de punten toe te bewegen. Eigenlijk kun je op die manier online programmeren in een offline programmeerpakket.

Uitwerking van het programma

Bij de uitwerking van het programma kom je verschillende onderdelen tegen. Eén daarvan is het positioneren van je mallen. Met de 3D bril kun je de mal eenvoudig aanklikken, naar de juiste positie slepen en daar vastzetten. Je kunt de mal ook op de juiste plekken in het werkstation zetten. In de mal zitten positioneringspunten die precies aansluiten op het werkstation, door ze met VR precies op elkaar te leggen kun je hierin geen fouten maken. Het grote voordeel van het programmeren met VR is dat het veel sneller gaat dan programmeren op de computer.