RobWelding heeft samen met Trumpf een gerobotiseerd systeem voor laserreiniging ontwikkeld, waarmee héél precies en supersnel kan worden gereinigd. De applicatie is geschikt voor twee toepassingen: het verwijderen van verf en oppervlaktelagen en het schoonmaken van materiaal door roest en walshuid te verwijderen.

Onderzoek laserreinigen

Afgelopen jaar hebben RobWelding, de robotintegrator uit Dodewaard, en Trumpf, de lasergigant uit Duitsland, gezamenlijk onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het gerobotiseerd laserreinigen. Hiervoor koppelden ze een robot van ABB aan een laserbron van Trumpf, een nog niet eerder toegepaste combinatie.

Hiermee deden ze diverse testen in het onderzoekscentrum van Trumpf op het hoofdkwartier in Ditzingen. “Het idee was om door middel van pulsen met een hoog piekvermogen de vervuilde lagen van het materiaal te verwijderen, zonder uiteraard het materiaal zelf aan te tasten”, vertelt RobWelding-directeur Karel van Vlastuin. “Na het reinigen spoten we de gereinigde producten binnen 24 uur om ze aansluitend nog een zoutsproeitest te geven. De resultaten waren positief.”

Nauwkeurig en snel

Van Vlastuin is vooral enthousiast over de nauwkeurigheid en de snelheid van de ontwikkelde applicatie: “Je reinigt namelijk exact op de locatie waar de laserstraal over het product heengaat. En wat de snelheid betreft: met een TruMicro 7000 van Trumpf kun je wel 6,5 vierkante meter per uur halen.”

Voordelen laserreinigen

Het reinigen met een laser heeft verschillende voordelen meent Gert van Wakeren, Sales Engineer bij Trumpf Nederland: “Het geeft een constant resultaat, waardoor je veel minder afkeur krijgt tijdens de processen die op de reiniging volgen, zoals lassen of spuiten. Verder is het schoonmaken van complexere vormen veel eenvoudiger, omdat de laser geen contact maakt met het materiaal, waardoor de gebruiker wat vrijer om de vervuiling heen kan bewegen.”

Van Wakeren noemt het ook een voordeel dat bij deze reinigingstechniek de warmte-inbreng  relatief laag is. “Daardoor blijft het dragermateriaal nagenoeg onaangetast. Tot slot kun je met een laser het reinigingsproces sturen, door bijvoorbeeld extra vermogen toe te passen, waardoor het dragermateriaal juist wat ruwer wordt en de lak beter hecht. Kortom, onze laserreiniging is een goede vervanger voor onder meer stralen, polijsten, schuren en slijpen.”